fredag 4 mars 2016

Vad ska man spara på när det känns som man sparar på allt?

Någon vis person sa något i stil med att "det är inte de stora inkomsterna man blir rik av utan de små utgifterna". Man kan öka lönen men om man spenderar allt på skräp kommer man aldrig bli rik. Det finns de som tjänar över 40 000 kr i månad men ändå inte klarar av en oväntat utgift på 20 000 kr. Något är lite snett i den fördelningen.

Jag läser ofta spartips men kan ibland bli lite frustrerad för jag känner att jag gjort det mesta. Kanske ska man istället vara nöjd med det man lyckas åstadkomma?

Ska här försöka sammanfatta några av de åtgärder vi gjort det senaste året för att kunna få ned kostnader. Kanske man kan hitta något hål som läcker ut pengar.  Alternativt inspirera andra för att få ned kostnaden.

Enkla åtgärder

Att ha sina fakturor på autogiro eller e-faktura sparar inte bara faktureringskostnad utan även tid. Vi har allting på autogiro / e-faktura så vid månadsskiftet handlar det bara om att lägga rätt belopp till avräkningskontot. 

Boende

Räntan på bolånet är på den lägsta nivå man möjligtvis kan få ner den på. Elen kollas några gånger per år via Älskling för att se att vi har rätt avtal. Fjärrvärmen är avgiftsbelagd via schablon för hela samfälligheten så det är inte så mycket att spara på att sänka värmen. Inte heller isolering av råvind skulle ge något mer, då måste alla göra det. Vatten kan man nog möjligtvis spara på. Har tänkt att skaffa tunna för regnvatten. Men det skulle mest vara för skoj skull.


Bredband

Förra året installerade vi fiber i huset. Detta resulterade i en besparing på 240 kr per månad. Vi klarar oss fortfarande på det billigaste 10/10 alternativet fråBahnhof.


Lån

Förutom bolån har jag lån hos Avanza via Superlånet ifall jag behöver. Sedan har jag CSN. Jag har skrivit lite här om hur jag fick ned månadskostanden på CSN lånet.


Mat

Sett till kostnad så är mat en stor post varje månad. Tittar man på konsumentverkets riktlinjer så ligger vi någon hundralapp över rekommenderad kostnad för vårar hushåll. Vilket få ses som bra. Ändå kliar det att få ned kostnaden. Vi har matlåda till jobbet och försöker laga allt från grunden. I största möjliga mån köper vi ekologiskt. Utom i de fall priset är omotiverat högre. Mer halvfabrikat och mindre ekologiskt kan säkert få ned kostnaden, men är det värt det? Ofta får butikernas reor bestämma vad som handlas. Är det rea på köttfärs så köps det in och något med det tillagas. Stapel- och frysvaror köps i större antal ifall när de är på rea. Så länge vi har plats och äter upp det i tid så känns det som ett vinnande koncept. 

Transport

Vi äger i dagsläget ingen bil. Jag grämer mig för den dagen vi måste skaffa en. Förutom en månadsbesparing på över 3000 kr för att inte äga bil så tjänar vi faktiskt pengar på att inte äga bil. Detta genom att hyra ut våran outnyttjade garageplats.

Framtiden

En punkt jag skulle vilja titta mer på är solceller för att producera egen el. Det finns ungefär 50 hushåll i vår samfällighet. Skulle vi alla gå samman och installera på våra tak skulle det nog bli ett ganska bra utfall. Jag är dock tyvärr ganska skeptiskt till att det är genomförbart. Husen vi bor i börjar närma sig 30 år och det då takläkten bör bytas ut, tegelpannorna har en levnadstid på 60 år. Så ett gemensamt byte av takläkt och solcells installation hade passat bra att göra. Men klarar alla hushåll av den investeringen? Jag måste läsa på mer om solceller. För visst skulle det vara en kittlande känsla att vara sin egen el producent? Snacka om passiv inkomst. 


2 kommentarer:

 1. Hej Sparaspendera!

  Riktigt bra inlägg. Bra tips och jag önskar att jag hade fiber i lägenheten och slapp Comhems hutlösa priser och service.
  Intressant det där med egentillverkad el. Läste ett inlägg hos cornu för ett tag sedan angående det och att man kunde sälja överskottet för att skapa ytterligare ett kassaflöde. Riktigt intressant!

  Må väl!
  /Utdelningsstugan

  SvaraRadera
 2. Hej Utdelningsstugan!

  Jag läste också artikeln hos cornu. Är lite intresserad att investera i en solpark som en alternativ investering. Kollar runt bland de olika alternativ som finns men det är inte så många ännu. Återkommer senare i ämnet.

  SvaraRadera