tisdag 22 mars 2016

Ett eller flera konton?

Fick en fråga av Pengaregnet om vilka konton jag har och hur jag har det uppdelat.
Halloj! Hur ser dina olika konton ut? Jag har en tanke om att jag skulle vilja ha en KF för REIT's, en för amerikanska aktier, en för fonder, en för svenska...osv... För att få en bra överblick skulle jag tyckte det vore toppen att ha flera olika. Vad är din åsikt?
Om vi bortser ifrån alla skattetekniska fördelar och nackdelar som finns mellan ISK och KF så finns det i min mening egentligen ingen nytta med att ha fler än ett konto. Det säger jag som själv har mer än 10 olika konton hos Avanza. I slutändan är alla innehav kopplade till dig eller pensionsinstitutet. Allt handlar om vem du är och hur mycket intresse du har. För vissa personer kanske det räcker med att ha allt på samma konto och sen laborera i sina egna kalkylblad eller inte alls. Dagens digitala samhälle möjliggör att vi kan, frågan om vi ska får man ställa sig själv.

Så gör jag

Idag har jag en ISK för mina svenska innehav. Sen har jag två till kapitalförsäkringar, en för Project 60k och en för Månadsutdelningsportföljen. Smakfullt kallat Monthly REIT hos Avanza. Jag har även en IPS sedan tidigare med fokus på svenska bolag. Att få tillbaka någon källskatt verkar vara omöjligt så köp inga utländska aktier i IPS. Övriga portföljer är Barnsparande i KF. 

För att se en överblick av alla innehav så har jag ett kalkylblad som innehåller alla konton med dess innehav plus alla utdelningar per månad. Jag har på så vis full koll på rullande 12 månaders utdelning och övrig prognos. Höjer / sänker något bolag utdelning ändrar jag enkelt på ett ställe. Någon dag ska jag webifiera detta så det går lite enklare att hantera. 

Möjligheten att se sina portföljer som fonder

Det som lockar mycket och gjorde även när jag skapade de olika kontona är att man kan se det som sina egna fonder. Bara detta kan nog motivera varför man ska dela upp i olika konton. Känslan att se sig själv som SparaSpendera fondkommissionär är lite vilt. När de är uppdelade så ser jag enkelt att Monthly REIT är upp 10% och Project 60k är -0.05% sen start. Detta blir lite krångligare när man har alla innehav på samma konto. Då måste man ha ett eget kalkylblad som trackar innehaven eller skriva ner allt manuellt. Något som tar tid och kan man få en maskin att göra jobbet för en är det bara plus.

Jag skulle nog inte dela upp det mer än inriktning. Att ha ett konto för aktier och ett separat för fonder  ser jag inte fördelen med. Såvida man inte vill skapa sin egen blandfond? 

Skatteeffekten

En viktigt sak att tänka på när man har flera olika konton är att varje insättning till en ISK/KF kommer att bli underlag för beskattning. Det är därför viktigt att pengar som sätts in verkligen kommer att nyttjas på det kontot och inte flyttas till ett annat konto. 

I mitt fall är de utdelningar jag får in varje månad för små för att kunna återinvestera direkt i utländska bolag. Därför måste jag flytta pengarna till det konto där det ska konsumeras. Det gäller att ha bestämt sig så man inte sitter och bollar runt med pengarna. Något som är mycket enkelt med dagens teknik. 

Slutord

Det är viktigt att poängtera att jag som många andra är bara en glad amatör. Inget jag säger ska ses som rätt och allt ska absolut ifrågasättas. Jag kan bara säga hur jag gjort. Det passar mig men kanske inte dig. Men jag har här försökt ge en inblick i hur jag gör och tänker. 

1 kommentar:

  1. Men fy fasen va grymt! Ett helt blogginlägg som svar:)

    Det du skriver är mer eller mindre exakt så som jag tänkt. För att lättare få en bra överblick skulle jag vilja dela isär det en smula. Vi får se hur mitt upplägg blir då jag är precis i början på mitt aktiesparande.

    Tusen tack för att du delar med dig av dina tankar och dina upplägg. Mycket värdefullt för en sån som mig!

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera