måndag 11 april 2016

Projekt Valgrind

Sedan jag flyttade ihop med min sambo har matkostnaden varit en punkt som vi inte riktigt haft koll på. Flera gånger har vi räknat hur mycket vi lägger på mat, ungefär 5-6000 kr per månad, men inte riktigt förstått vad det är vi köper som kostar så mycket pengar. Vi tycker det är för mycket men vet inte riktigt var vi ska klippa kostnaden. 5000 kr per månad är då råvaror, mat från ICA, Hemköp eller övriga butiker. Inte besök på restaurang däremot har vi med matlåda i stort sett varje arbetsdag. Äta havregrynsgröt varje dag skulle dra ned matkostnaden, men även livskvaliteten. Storkok görs ofta.

Enligt Konsumentverket så skulle våran matkostnad vara 770 kr för den lille, 1840 kr för sambon och 2350 kr för mig. Totalt blir det 4960 kr per månad. Det är nära våra kostnader men dock mindre. Vi äter mycket mat från grunden och ganska sälla halv och färdiglagad mat. Ekologiska råvaror köper vi i de flesta fall, förutom när prisbilden är galet skev. Jag vägrar betala dubbelt så mycket för en produkt bara för att den är ekologisk. Den mesta maten handlas på rea, i mångt och mycket baserar vi maträtterna på nuvarande kampanj. Matpriskollen är en bra app för det. När möjlighet finns att bunkra varor så görs det, Typ krossad tomat, bönor, pasta etc. Vi försöker äta vegetariska alternativ men har inte och kommer inte utesluta kött helt. 

Ett första steg är att ta reda på hur mycket vi lägger per månad. Det har vi gjort. 

Nu kommer nästa steg att ta reda på vad pengarna går till. När man utvecklar mjukvara så finns det verktyg som mäter hur mycket tid olika processer tar, ett sådant är Valgrind. Så låt oss starta Valgrind på matinköpen!

Kvitton från varje matinköp kommer att sparas. Veckovis ska allting nedföras i kalkylblad och bokas i sin kategori. 

En vecka in i projektet och top tre kostnadposter är som följer, 
 1. Barnmat (Rea på klämmis så storhandling)
 2. Nötter och frön (Inköp 1 kg pumpafrön samt rea på solrosfrön)
 3. Mjuktbröd (Denna post ska bli intressant, tror den är större bov än man vill önska)
Det är för tidigt att säga något eftersom förra veckan så åt vi ur frysen rätt mycket. Nästan inget kött inköptes alls. Om någon månad får vi se lite mer resultat. Men nu är projektet i rullning. Parallellt med detta för vi bok över vilka middagar vi tillagar. 

3 kommentarer:

 1. Kul med fler som nitiskt för bok över sina matkostnader.

  SvaraRadera
 2. Känner igen mig där. Jag, sambo och 2 barn ligger på runt 6-7000. Men är det något jag känner att faktiskt lägga pengar på så är det nyttig mat. Mestadels vegetariskt, nötter, kyckling mm. Speciellt för barnen :)

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera