måndag 14 augusti 2017

Utdelning i stort sett varje dag?

I en facebookgrupp om utdelningsaktier som jag gått med i så postades det en länk till bloggen March Toward a Million. Bloggen handlar om en medelålders familjefar som tagit tag i sin ekonomi och börjat spara i utdelningsaktier. Nu köper han inte bara en aktie, eller jo han köper en aktie i ungefär 120 olika bolag. På så vis får han utdelning i stort sett varje dag. Intressant upplägg tycker jag, om inte lite motiverande att se hur snöbollen kan blir större och större.

Med så många bolag kan man helt klart argumentera för att det kanske är bättre att köpa en indexfond istället? Hur håller man koll eller behöver man hålla koll då om man har 120 bolag så blir den enskilda bolagsrisken 100/120 = 0,83%. Allt handlar om vad som får dig att sova tryggt om natten.

Kan vi göra samma sak i Sverige? Köpen gör han genom robinhood.io, en courtagelös broker i USA som ännu inte är tillgänglig här i Sverige. Idag är dock aktiehandel i stort sett gratis om man går via en nätmäklare så där är det ok. Problemet blir dock från ett svenskt perspektiv att utdelningarna grupperar sig från mars till maj sen är det rätt tomt under övriga delen av året.

Alternativtet är att köpa samma amerikanska aktier och betala ungefär 1% eller mer i courtage vid varje köp. Tänker mig att man gör köp om i snitt $100 per gång så blir courtage kostnaden $1 dvs 1%.

Hur galen investeringsfilosofin än är så gillar jag tanken att få ett pling i telefonen varje dag om en ny utdelning.


2 kommentarer:

  1. Jag kör ju en liknande strategi och har 136 bolag/fonder. Det är svårt att täcka in alla månader med bara kvalitetsbolag och det blir mycket utländskt. Avkastningsmässigt blir det nog i princip omöjligt att slå index på det här viset men det är roligt med flöden av utdelningar. Tack för tips om den bloggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid kul att man kan sprida vidare något nytt!

      Radera