lördag 10 september 2016

Pensionssparande?

Är på semester på mallis och det enda som rör sig i huvudet denna lördagseftermiddag är hur ska man pensionsspara. Vad då pensionspara? Undrar säkert ni, det är sånt som bankerna bara tjänar storkovan på. Så har det säkert varit men ISK och slopandet av IPS har ändrat spelplanen rätt mycket. 

Sedan tidigare har jag sparat i IPS men sedan två år har inga nya insättningar gjorts. Jag har idag alltså inget aktivt nysparande på privatnivå till pension. IPS var inte bäst sparform men jag gillar och hatar inlåsningen av kapitalet. Det jag söker är en uppdelning av mitt sparade där en del är låst för pension. Jag kanske vill köpa ett större hus för min pengamaskin i framtiden då kan det vara bra att ha det privata pensionsparet avskiljd. Hemska tanke - men man måste ta höjd för sånt. Jag har redan kapat av mitt sparkapital två gånger redan i samband med bostadsköp.

Hur ska jag göra då? Just nu lutar det åt att öppna en ny ISK, kanske hos Nordnet För att utnyttja gratis courtage. Spara ungefär 4,5% av min lön varje månad och sen vara nöjd. 4.5% baseras på att tjänstepensionen brukar vara i den storleken.

Inriktningen kommer att vara mid och smallcap bolag som delar ut pengar. Dvs samma inriktning jag har på nuvarande IPS.

Hur tänker ni? Krånglar jag till det? 

10 kommentarer:

 1. Du krånglar inte till det. Jag gör på liknande sätt: Separat depå, men kör fonder och automatiska köp. Dessa pengar ska inte röras förrän det är dags för pension. Jag tror att man måste ta tag i detta själv och räknar tyvärr inte med att få någon pension av pappa staten.

  Njut av Mallis!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar och kul att du tänler i samma banor. Jag är inne på din linje att staten inte kommer kunna betala utan man bör ha sparat själv med. Gjorde en uträkning förrut att jag behöver ungefär 3 miljoner i privat sparande för att behålla nuvarande lön. Tills pension innebar det ingefär ett sparande på 7000 kr i månaden.

   Radera
 2. Har själv flyttat min IPS från AMF till Avanza. Då de ska ge avkastning 20-30 år till bytte jag ut AMFs blandfond på 0.57% avgift mot Avanza Zero och 2 andra indexfonder. Har nu mindre än 0.1% avgift på sparandet. Annars spar jag mest i svenska aktier varje månad :) Titta gärna in min blogg. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! iPS har jag redan hos Avanza. Började med att bygga kapital i avanza zero. Men när det blev större sålde jag av poster på 10k och köpte enskilda innehav. Sen ändrade tack o lov avanza courtage kostnaden - då blev det andra bullar av. Är nog uppe i 13 enskild innehav inden portföljen. Ska kolla in din blog!

   Radera
 3. Löneväxla? Kanske sparkar jag in en öppen dörr. Förutsättning är att de sparade pengarna är öronmärkta till pension och att du tjänar över 40.000/månad. Du slipper statlig inkomstskatt på beloppet du löneväxlar. Min arbetsgivare sätter in 5,8 % extra till mig, pengar som de annars skulle betala till staten som sociala avgifter. Nackdelen är att pengarna är låsta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, den mest uppenbara har jag glömt! Jag ligger dock bara någon tusenlapp över löneväxlingsgränsen så jag har inte tagit tag i det ännu. Men det är absolut något jag borde kolla på. Då får man inlåsningen automagiskt.

   Radera
 4. Personligen resonerar jag lite annorlunda med pensionen. Jag vill inte låsa något alls utan tänker att om man vill köpa ett större hus så kan man mycket väl använda aktiepengarna till det. Även pensionspengarna. Då har man lägre lån, lägre boendekostnader och då kan man snabbare bygga upp sin nya "pengamaskin" (gud vad jag inte tycker om det ordet) och den dagen man blir pensionär säljer man antagligen huset för att flytta till något mindre och då har man sina pengar.

  Sannolikt kommer vi inte ha den låga ränta vi har idag ända till pensionsåldern och då kan det vara bra med lägre lån. Glöm inte att bolåneräntan var ca 5% så sent som 2011/2012.

  SvaraRadera
 5. Personligen resonerar jag lite annorlunda med pensionen. Jag vill inte låsa något alls utan tänker att om man vill köpa ett större hus så kan man mycket väl använda aktiepengarna till det. Även pensionspengarna. Då har man lägre lån, lägre boendekostnader och då kan man snabbare bygga upp sin nya "pengamaskin" (gud vad jag inte tycker om det ordet) och den dagen man blir pensionär säljer man antagligen huset för att flytta till något mindre och då har man sina pengar.

  Sannolikt kommer vi inte ha den låga ränta vi har idag ända till pensionsåldern och då kan det vara bra med lägre lån. Glöm inte att bolåneräntan var ca 5% så sent som 2011/2012.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tänker i lite samma banor ibland. Att man får se ett större boende som en investering och då är det ok att nyttja pensionspengarna. Givet att man kan flytta till något mindre och billigare sedan. Jag vet många idag som köpte på 70talet och inte har några lån alls. Men skulle öka sina boende kostnader för att flytta till mindre, dvs lägenhet. Det är en lite trist sits dock.

   Radera
 6. Håller med det är en trist effekt av dagens marknad. Men det problemet blir snarare större om man ha pengarna låsta i en pensionslösning.

  SvaraRadera