måndag 19 september 2016

Erbjuden aktier i Coty

Som ägare av Procter & Gamble fick jag i fredags meddelande av Avanza att jag hade ett erbjudabde att svara på. Lite fundersam blev jag för det var ingen aktuell nyemission som jag kunde komma ihåg. Det rörde sig om att ägare i P&G erbjuds att växla sina aktier mot Coty aktier.

Bakgrunden är att P&G flyttar sin P&G Beauty Brands avdelning till Coty. Detta gör man via en  Reverse Morris Trust strukturaffär. (Jag vet/visste inte heller vad det är.) Kortfattat så för varje $1 av mina P&G aktier jag överlåter så får jag $1.075 av aktier i ett nytt bolag, Galleria co. Här har jag alltså en rabatt på 7%. Detta bolags aktier kommer sedan att konverteras till Coty aktier.  Eftersom kursena på P&G och Coty är olika, i skrivande stund $88,41 mot $24,5 så kommer en konverteringsratio sättas senare, dock med tak på 3,9033. 

Jag har inte riktigt bestämt mig hur jag ska svara. Kanske föra över 25% av mina P&G aktier till Coty aktier. Direktavkastningen är lägre i Coty men produkterna och det nya stora bolaget kommer kanske vara värt mer? Nu är inte heller P&G något stort bolag i min portfölj så det har inte så står effekt på sista raden. 

Någon annan som fått erbjudandet och har bestämt sig? 

6 kommentarer:

 1. Det här beror väl lite på vad du har för strategi och varför du köpte P&G från början? jag brukar ta hjälp av kommentarer på Seeking Alpha och andra ställen i sådana här fall:

  http://seekingalpha.com/article/4003712-procter-and-gamble-get-ready-coty-exchange?li_source=LI&li_medium=liftigniter-widget

  Läser man igenom dom får man lite argument för/emot och man kan sen bilda sig sin egen uppfattning. Jag äger inte P&G.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, den där hade jag sett tidigare men bör läsa igenom igen. Ett antal gånger för att få mig en bra bild över hur det kan tänkas bli.

   Radera
 2. Du kan läsa mer på http://www.dfking.com/pg/ och där se att kurserna anpassats så att de ligger precis på taket i växlingen. Skulle de gå över taket så blir det inga 7% rabatt, och frågan är hur mycket kurserna tänjts just för dra nytta av rabatten.

  Jag väntar till sista sekund med att bestämma mig och jag måste göra lite mer matematik, men jag är inte förjust över det här konstruktionen.

  SvaraRadera
 3. En annan detalj är att det i reglerna står att man som ägare av under hundra aktier är garanterad att få hela sin kvot växlad vilket inte gäller för större ägare. Sedan vet inte jag hur de räknar aktier som ägs av svenskar via ett gemensamt konto i en amerikansk bank. Jag skulle inte bli förvånad om alla Avanza-kunder slås ihop och alla Nordnet-kunder slås ihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den länken och dina kommentarer. Det där hade jag missat helt om att äga under 100 aktier. Vilket jag gör.

   Radera
  2. Det finns en FAQ i början av pfd-dokumentet med prospektet: http://www.dfking.com/pg/Prospectus.pdf

   Radera