söndag 14 augusti 2016

3 spartips inför föräldraledigheten

Det har varit några stycken på jobbet som i samband med semestern tagit ut föräldraledighet. Eftersom jag redan varit borta en vända så blir det det sedvanliga snacket om öppnaförskolor, lekplatser och andra aktiviteter man kan göra. Men även ekonomi. Efter ett tag började jag inse att jag hade en klump spartips som jag själv aldrig nyttjade.

Innan man lämnar jobbet för föräldraledighet så är det mycket som måste klaffa. Projekt ska avslutas, eventuell vikarie som tar över skaläras upp. Själv glömde jag av nedanstående spartips helt. Hoppas ni har någon nytta av dem. Gissar på att det maximalt tar en en halvtimma för er att reda ut, men det kan i slutändan ge många hundralappar tillbaka.

Minskad fackföreningsavgift 

Fackets vara eller inte vara kan vi diskutera i någon annan tråd. Men folk är fortfarande med i facket, så då kan det vara värt att kolla upp ifall ens fack har sänkt medlemsavgift under föräldraledigheten. Olika fack har olika regler. Kolla upp vad som gäller för ditt.

Föräldrapenningtillägg

Föräldrapenningen ger maximalt bara upp till 80% av lönen. Med föräldrapennningtillägg så kan facket gå in och ge dig 10% av lönen extra. Likt minskad fackavgift är det olika regler som gäller. Vissa fack har inget tillägg alls, tex Unionen. Kolla upp vad som gäller för ditt.

Pensionsrätt för barnår 

Denna är lite abstrakt. När du har barn hemma som är under 4 år så får du pensionsrätt för barnår. Detta gör staten för att kompensera för minskad intjänad pension när man är föräldraledig eller när man är hemma och vabbar. Pensionsrätten tillfaller automatiskt den förälder som tjänar minst. Vill man föra över pensionsrätten till den andra föräldern får man fylla i en blankett och skicka in. Läs mer på  Småbarn ger rätt till pension hos Pensionsmyndigheten. Ett fall där det skulle löna sig att flytta pensionsrätten är i det fallet där den som går hemma tjänar mer än den som jobbar.

Bonusspartips

För den som verkligen vill pressa ner sin månadskostnad så kanske det kan vara värt att kolla hos CSN och ansöka om sänkt återbetalning under föräldraledigheten. Nu är räntan låg - så minskad amortering kanske inte påverkar så mycket i långa loppet. Kan vara värt att räkna innan på hur mycket det påverkar i långa loppet innan man ansöker.

Har ni läsare några spartips som inte är listade här? Kommentera gärna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar