tisdag 26 januari 2016

Utdelningssänkningen från Byggmax

Idag rapporterade Byggmax att de sänker utdelningen från 2.6 kr till 2.14 kr.  En minskning med 17%. Inte direkt det man vill läsa när man är utdelningsinvesterare och söker utdelningstillväxt på 10% per år. Inte något man vill läsa från ett bolag som man ligger investerad i heller.

Vid tidigare utdelningssänkningar så har det varit nyheter eller analyser som givit varningar om att något skulle ske. Denna nyhet kom nog lite som en shock för aktieägarna i vilket fall de som hänger i för utdelningen.

Under hösten 2014 så skrev Brad Thomas en artikel på Seeking Alpha om att snart är det kört för American Realty Capital Properties (ARCP). Bara några dagar senare uppdagades ett bokföringsfel och skandalen var igång. Folk högt upp fick gå och även styrelseordförande om jag inte minns fel? Aktien sjönk 30% på bokföringsmissen men utdelningen slopades inte förrens flera veckor senare. Numera i bolaget ombildat och heter VEREIT. Jag sålde mina aktier någon vecka efter bokföringsmissen.

Även hösten 2015 gick nog många på en mina i utdelningssänkningen hos Kinder Morgan (KMI). Även här fanns det gått om tid att göra exit om så önskades. Seeking Alpha var full av artiklar att KMI måste sänka utdelningen eller slopa. Direktavkastningen var uppe över 8%. Utdelningen sänktes till slut med 75% och har idag en direktavkastning på 3.52%. Jag själv har valt att behålla, motvalls säkert, men på flera år så kan det nog bli bra ändå.

I Byggmax fall så kom det som en blixt från klar himmel. Tittar man i tidigare kvartalsrapporter efter resultat per aktie så skulle kv4 resultat ligga i linje med samma kvartal förra året för att kunna klara en utdelningsandel på 70%. Faktum är att kvartal 1 - 3 så var resultat per aktie (3.8 kr) större än för hela 2014 års resultat per aktie (3.6 kr). Motiveringen som VD ger är "är en konsekvens av hur bolagets balansräkning ser ut efter de förvärv som gjorts". Man sänker utdelningen för att minska skulden. Långsiktigt är det nog bara bra. Möjligtvis kanske man kunnat räkna ut att skulderna skulle öka i samband med senaste förvärven?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar