torsdag 28 juli 2016

Köper Äpplen

Igår blev det lite affärer gjorda. Ett nytt bolag togs in i månadsutdelarportföljen nämligen Apple Hospitality REIT Inc. Mer om bolaget sen, men först lite bakgrund.

När jag startade upp månadsutdelarportföljen, hos mig även kallad Monthly REIT, så började jag med fem bolag för att få lite riskspridning. Attt äga REIT över huvudtaget är ganska mycket kopplat med risk. Jag började med den stora som Realty Income, följt av EPR properties, LTC Properties, STAG Industrial samt Chambers Street Properties. 

Under förra sommaren meddelade CSG att de skulle gå ihop med Gramercy Property Trust. Månadsutdelningen var hotat och jag valde att sälja. För kapitalet ökade jag de kvarvarande bolagen. Jag har dock lite då och då letat efter en ny bra kandidat att fylla tomrummet. Det kanadensiska pizza bolaget har varit under radarn men jag har ännu inte slagit till eller för den delen inte heller fixat till så jag kan handla i Kanada. REITs har överlagt gått otroligt bra. Realty Income är på ATH och de som aldrig tänkt sig sälja aktien innan gör det. Själv är jag 66% upp sen köp och hela portföljen är upp 40% bara i år. Utdelningar ej medräknade. Att ta in ett nytt bolag har inte direkt känts enkelt eftersom de flesta är på ATH nivåer. 

Men så hittade jag Apple Hospitality REIT Inc. Vad är detta för bolag, som låter som ett annat stort bolag? Jo, de fokuserar på att äga hotell i USA. I skrivande stund har de enligt hemsidan 180 hotel och 23000 hotellrum. Inriktningen är de lite lyxigare hotellen, Hilton för att nämna ett och de finns spridda över hela USA. På börsen har de inte varit med så länge, hösten 2015 så det är inte så mycket historik som finns. Dock har de funnits i över tio år i olika privata bolagskonstellationer. Det finns även privata, non-traded REITs i USA. 

Som vanligt gick handeln snabbt. Hittade bolaget på tåget till jobbet på morgonen, läste lite under lunchen och på bussen hem sålde jag av lite i Realty Income och EPR properties för att köpa Apple. Båda har gått upp över 48%. Man kan se att jag tar lite av vinsten och köper ett nytt bolag. Måste ha en ursäkt för att sälja av Reality Income! 

Idag ligger månadsutdelningen på $0.1 och det ger en direktavkastning på 5,8%. Kursen sjönk efter introduktionen men är nu tillbaka på noteringsnivåer. Så egentligen har jag köpt på ATH här med men med tanke på bolagets korta publika historik får det vara ok.  

Hos Avanza är aktien inte så populär ännu, jag är ägare 6 som tagit in bolaget. Det påminner lite om när jag hittade LTC och STAG, då var ägarantalet nere på ensiffrigt. Framtiden får visa ifall detta var en bra manöver.

2 kommentarer:

  1. Är det samma bolag som äger hotell i Sverige under namnet Apple Hotels? Här i Sverige är dom kände som riktiga sunk hotell så det kanske kan vara värt att ta med i beräkningen om det skulle vara samma:/

    Ha det fint!

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
  2. Nej, det är inte samma. Mitt äpple har bara verksamhet i USA.

    SvaraRadera