måndag 8 februari 2016

Den viktiga utdelningstillväxten

Rapporterna från svenska bolag har trillat in och några av de bolag jag äger har inte direkt rosat mig när det gäller utdelningen, Axfood, Investor,  Nordea, Skanska, Tele2 och Vitrolife höjer. Medans H&M och  Telia behåller samma utdelning (Telia flaggar för sänkning redan nästa år) och Byggmax och Industrivärden sänkte. Ett litet bryskt uppvaknande såhär efter några år av fin utdelning och det är kanske dags att skicka ut något bolag? Väntar in alla rapporter och sen ska jag analysera mera.

I vilket fall så är det viktigt med utdelningstillväxten och jag ska förklara varför. Antag att du har en utdelning på 10 000 kr per år. Vid 4% direktavkastning så är då din portfölj 250 000 kr. Om du får en sammanlagd ökning av utdelningen på 10% då utdelningarna höjs (utdelningstillväxt) så innebär det att din utdelning ökar till 11 000 kr.

Om bolagen ej skulle öka sin utdelning och du velat höja utdelningen skulle du behövt öka ditt portföljvärde med 10 %. Har du en portfölj på 250 000 kr så behöver du alltså lägga in 25 000 kr. Sparar du 5000 kr i månaden innebär det nästan ett halvårs sparande. Men med hjälp av positiv utdelningstillväxt så får du effekten av dessa 25 000 kr utan att behöva göra något. Bara genom att välja rätt bolag.

Är man långsiktigt och tänker framåt så blir effekten av utdelningstillväxten ännu större. Vi säger att du efter 20 år har en utdelning på 100 000 kr per år och din portfölj är då på 2 500 000 kr. En utdelningstillväxt på ynka 5 % innebär att du skulle behöva öka din portfölj med 125 000 kr för att uppnå samma resultat utan utdelningstillväxt. Det är en rätt ansenlig summa.

Så kom ihåg att utdelningstillväxten är i många fall viktigare än hög direktavkastning. Jag ser hellre en medelhög direktavkastning och hög utdelningstillväxt än hög direktavkastning och ingen utdelningstillväxt eller i värsta fall negativ utdelningstillväxt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar