torsdag 19 juli 2018

Det där med gratis courtage

För två veckor sedan hade Avanza gratis courtage på handel av amerikanska aktier. Detta för att fira USAs nationaldag. Det är ju alltid trevligt med gratis courtage, tänk vad snällt av dem. Faktum är att ja, det där snäll, men de tjänar fortfarande pengar på dig då du kommer att få betala en kostnad för valutaväxling på 0,25% per transaktion. Det kanske man inte tänker på.

Samma avgift dras även när det kommer utdelningar, 0,25% rätt ner i Avanzas ficka bara för att de har kunder som köper utländska aktier. Givet att många säkert köper en aktie av varje bolag så kommer de ligga kvar ett tag innan de säljs och ticka in pengar. Smart drag av Avanza. Jag kanske låter negativ, det är jag inte, men det gäller att veta att om något framställs som gratis så är ofta en hake.

Men finns det några alternativ? Jag är av åsikten att man måste betala för sig, någonstans, allt kan inte vara gratis. Jag är ganska oroad över den utveckling vi har i samhället och hur youtube generationen ska klara sig när pappas pengar är slut. dvs när riskkapitalisterna tröttnat på att ösa in pengar på gratistjänster som aldrig kommer att flyga. Detta var såklart ett sidospår, så tillbaks till courtage och utländska aktier. Jag har några vänner som handlar direkt i USA, courtage på ungefär $1-$9 per affär och sen tappar du de skattefördelar du har genom svenska ISK/KF. Så för mig som inte behöver eller vill skatta i USA så är det bara att betala valutaväxlningsavgiften. Alternativt köpa fonder eller bara svenska aktier.

Köpte jag något då? Ja, det blev att öka i bolag jag redan äger såsom, PEP, IBM, JNJ, SWK, MMM, KMI och KO. Jag passade även på att sälja båda mina hotel REITs, Apple Hospitality samt Chatham Lodging. En stor faktor är att hotel REITs är cykliska och kommer gå sämre när konjunkturen vänder ner, enligt de som vet. Igen av de två har ökat utdelning på flera år och Chatham har sjunkande AFFO. Just noll i utdelningstillväxt gör att jag passar för stunden. Fastän båda bolagen har gått ner i år så sett på hela investeringen har jag gått plus tack vare utdelningarna. För kapitlet ökade jag rejält i Gladstone Land Corp (Ticker: LAND) samt passade på att öka lite i LTC och Realty Income när det var "gratis".

Nu har det blivit mycket USA handel. Framtiden får visa om det var smart.

9 kommentarer:

 1. Jag tycker dollarn känns lite dyr. Kan det inte vara värt att vänta ut en billigare dollar eller starkare krona.
  Svårt att tajma marknaden men historiskt är väl ändå dollarn lite högt värderad.
  /Pappa Betalar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Jag tänker att på lång sikt jämnar det ut sig.

   Radera
  2. Ja på lång sikt har du nog rätt.

   Radera
 2. Sen får man oftast inte korrekt kurs heller, det är som att de köper in valuta till jävligt bra pris, eller behåller. Sen får man en sämre dollarkurs än dagsfärska. Har varit med om det flera gånger vid utdelning, att jag får sämre dollarkurs än det som faktiskt var vid tillfället de amerikanska bolagen delade ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Det där har jag inte tänkt på ska se om man kan följa det.

   Radera
 3. Köpa direkt i USA funkar men tänk på att det krävs en deklaration av skattetillhörighet hos IRS om du är svensk och når litehögre belopp. Förhoppningsvis kommer någon av de billigare aktörerna i Sverige med valutakonton i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag vill helst inte skatta i USA. I mitt fall handlar det om så lite pengar att det inte känns värt. Hade jag haft 100 miljoner då kanske det varit värt att agera.

   Radera
 4. Jag väljer att haka på det där sidospåret lite. Kommande generationer kommer sannolikt vara beredda på att "betala" i form av till exempel reklam. Det är bara att se på Youtube. Det är mest gamlingar som gnäller på reklam-TV och reklam-radio. Ungdomar kör spotífy och Youtube och slår dövörat till när det är reklam. Det finns en del "forskning" som styrker det jag nämner. Bland annat sustainability cirkle som forskar mycket på framtidan.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, det ska jag kolla upp när tid finnes. Tack för länkning!

   Radera