lördag 3 juni 2017

Sex siffror på min IPS

Utveckling 2017. Bildkälla: Avanza

För någon vecka sedan så ökade min IPS (Individuellt PensionsSparande) till över 100 000 kr. Det är värt att fira! Utvecklingen i år har än så länge varit otroligt bra, över 25%. Antingen har jag haft otrolig tur eller kanske hittat en strategi som fungerar för stunden?  

Det som jag tycker är intressant med denna portfölj till skillnad från de andra portföljer jag har så kan jag inte röra pengarna i denna. Tidigare har övriga besparingar fått stryka med eller minskats i samband med lägenhet, husköp eller andra större inköp. Men min IPS kan jag inte röra på flera år. Nysparandet är stoppat sedan avdragen försvann. Det går förvisso att sätta in mera pengar men det är bara dumt då man inte längre kan göra avdrag. Värt att tillägga är att uttag ur en IPS kommer att beskattas. Tidigare kunde man dra av 30% av insatt kapital upp till 12 000 kr per år. IPS som sparform avvecklades av förra allians regeringen och dess vara och icke vara är väl värt ett eget inlägg egentligen. Så vi återgår till min utveckling.

Vad har jag då gjort och hur har utveckligen varit under tid? 
Utveckling från 2009. Bildkälla: Avanza
De första åren var det i stort sett bara fonder Avanza Zero och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. När jag kom upp till över 10 000 kr i kapital så köpte jag några poster i Berkshire Hathaway B. På den tiden var courtaget för USA köp okring 99kr.

Under 2013 hade jag börjat läsa på om utdelningsinvestering och blev mycketfascinerad av att få utdelning varje månad. Jag köpte REITerna Reality Income och American Realty Capital Properties, ett bolag som droppade över 30% på en dag hösten 2014 i samband med en redovisningsskandal! ARCP heter numera VEREIT, jag äger inga aktier i VEREIT.

Att äga amerikanska aktier som delar ut i en IPS är dumt. Speciellt när man på Avanza ej kan få tillbaka källskatten. Med denna kunskap så stuvade jag om portföljen och fokuserade på mindre bolag från Sverige. Kravet var dock att de delar ut. Jag sålde alla USA innehav förutom Berkshire Hathaway. Berkshire har dock avvecklats under 2016. Sett till utvecklingen så var det ett bra beslut.

Bolagen jag köpte till en början var Byggmax, Vitrolife, KnowIT, Clas Ohlson, Svolder, ICA och preffarna från SAS och Balder. I takt med att Avanza har utökat sitt superlån med mer innehav så har jag flyttat över tex Clas Ohlson och Byggmax för att ha bättre belåningskvoter totalt. Idag äger jag inte längre Byggmax.  

Under våren 2016 köpte jag en liten chanspost i tre bolag, Addtech, Bure och Thule. Addtech delade ut AddLife och Bure sålde jag efter ett år med 40% vinst. Övriga tre bolag har jag behållt. Thule har gått från chanspost till att vara ett ganska stort innehav.

Vitrolife, Svolder och Know IT ligger idag på över 100% i avkastning och det tar verkligen emot att öka på den nivån. Kan de verkligen gå upp mer?

Så vad vill jag säga med allt detta. Jo, det går att tjäna pengar på aktier. Utdelningsinvestering och åderinvestering fungerar. Jag vill tro att den sänkta courtage kostnaden spelar en större roll. Hade det kostat 39kr per transaktion had jag fått vänta längre med inköp. Nu kan jag köpa 1-2 aktier för 400kr och flera procent försvinner inte i courtage. Tack för det Avanza! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar