onsdag 20 april 2016

Sju år på börsen


Denna månad är det sju år sedan jag skapade konto hos Avanza och köpte mina första aktier. Under hösten 2008 när finanskrisen skakade om världen så började en kollega på mitt dåvarande jobb som var aktieintresserad. Innan dess hade jag ingen kunskap om aktier alls. Min generella syn var, såsom hos tyvärr många andra, att det var något man förlorade pengar på. Dock fick jag i och med finanskrisen upp ögonen för fonder och aktier. I mars 2009 köpte jag ett gäng fonder hos den storbank jag hade, mest för att se vad som hände. Lite Ryssland, Brasilien, Kina och ny teknik. De steg rätt bra och tanken om att köpa riktiga aktier började bli verklighet.

Första köpet

Efter att ha läst på lite om bolag och hur det fungerade så skapade jag ett konto hos Avanza. 10 000 kr fördes över till kontot. Det första köpet blev 100 st KNOW IT aktier på 37,50 kr. Courtaget var vid den tiden 39 kr. Detta följdes av 50 st Loomis på 67kr och 200 st Tricorona till 8,20kr . Tricorona var bolag som sysslade med klimatkompensering och senare blev utköpt från börsen. Redan från start var ett av mina kriterier att bolaget skulle dela ut. Gärna mycket. Hållbar utdelning var det inte något prat om. Mer pengar fördes in på kontot och nästa köp blev 100 stycken Tele 2.

Sedan har det rullat på. Jag har i perioder haft mer eller mindre intresse av börsen. Den viktigaste lärdomen är dock att jag började. Jag har inte gjort rätt alla gånger men jag har vågat och testat. Vaknat upp från att leva från lön till lön och tänka på framtiden.  

Summa summarum

Under mina sju år så har jag hittills pytsat in ungefär en halv miljon kronor. Har jag så mycket idag? Nej, jag har vid två tillfällen tagit ut större belopp i samband med bostadsköp. Sett till dagens portföljvärde och hur mycket jag satt in / tagit ut så har mina börsäventyr gett ungefär 250% avkastning från 2009 eller 13% per år. Vissa år har varit bättre, andra sämre. Jag kommer likt Daniel Investerar gå igenom varje år och publicera ett inlägg. Mest för att lära mig själv hur jag agerat och tänkt.

Kanske finns det något jag gjorde då som jag kan ha nytta av idag?


7 kommentarer:

 1. Hej Sparaspendera!

  Intressant läsning. Ser fram emot inläggen där du kommer presentera hur du agerat under de olika åren!

  Må väl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utdelningsstugan!

   Tack för din kommentar, Inspirerande att du är intresserad av min resa. Nu får jag lite press på mig att skriva ihop något.

   Radera
 2. Tjena!

  Jättebra inlägg och jag ser fram emot att läsa om dina lärdomar. Just nu känns det som jag investerat i flera år men det beror nog på att det vart så otroligt intensivt för mig med bloggande och allt varje dag i princip. Men när jag slappnar av inser jag att jag faktiskt inte ens hållit på 1 år än. En riktig rookie med andra ord :)

  Förövrigt så följer jag också Daniel investerar och hans historia som jag finner väldigt intressant av någon anledning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej drommaren!

   Tack för din kommentar! Man brukar väl säga att tiden går snabbt när man har roligt. Själv har jag bara bloggat lite mer än ett år och det känns som bara början.

   Radera
 3. Ser fram mot spännande läsning:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   Tack för din kommentar. Jag ska göra mitt bästa! :)

   Radera
 4. Det ska bli intressant att läsa! Mina återblickar är dessutom på väg att ta slut (inget jag kan göra något åt utan tidsmaskin!).

  SvaraRadera