onsdag 25 april 2018

Flytta innehav mellan ISK - det är gratis

I fem år har jag använt investeringssparkontot, ISK. Men bara en och alla svenska bolag har hamnat i ISKen både utdelningsaktier och förhoppningsbolag. Tidigare hade jag även några utländska innehav men de är nu utflyttade till en KF.

Förhoppningsbolagen svänger upp och ner rätt rejält, 40% upp och 20% ner är inte något som tillhör ovanligheterna. Men det gör att det är svårt att se hur utdelningsdelen egentligen går. Är det ens en bra strategi?

Det jag skulle behöva göra är att skapa en ny ISK med bara förhoppningsbolagen. Sedan tidigare vet jag att man kan flytta innehav från en vanlig depå till en ISK utan att det kostar courtage, dock kommer det att bli en insättning som beskattas. Det som stoppat mig att flytta är att jag länge trott att en flytt mellan två olika ISK leder till beskattning av insättningen men så är inte fallet. Att flytta innehav från en ISK till annan är gratis. Tänk vad lätt livet blir om man kollar upp hur saker egentligen är och inte bara tror och antar!

Nu har jag två ISK, en "Hög risk" och en med svenska utdelningsaktier. Mer om utdelningsaktierna i ett senare inlägg.  Hos Avanza tar flytten några minuter och kan göras utan att behöva ringa ett samtal. Mycket bra!

2 kommentarer:

  1. Jag har också mer än en ISK. En för utdelningsaktierna, en för tillväxtbolag och en för fonder. Fungerar jättebra.

    SvaraRadera
  2. Gratis inom samma mäklare. Annars blir det flyttavgift (dock ingen extra skatt).

    SvaraRadera