fredag 12 juni 2015

Hur tjäna pengar på att flytta från depå till ISK?

Låt oss börja med att anta att du accepterar att ISK är ett bättre val än vanlig aktiedepå. Bra, då behöver vi inte ha med det i beräkningarna.

Skatteplanerings disclaimer -  kom ihåg att allt nedan mest antagligen faller under skattteflyktslagen http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Skatteflyktslagen och är därmed olaglig. Se det bara som ett exempel på att tänka utanför lådan.

Jag vet inte hur det ligger till hos andra banker men hos Avanza är det extremt smidigt att flytta värdepapper från aktiedepå till ISK. Bara välja vilken aktiedepå samt innehav sen välja till vilken ISK flytten ska gå till. Helt utan courtage och människoinblandning.

I samband med att flytten utförs så ses den som en försäljning ur skattesynpunkt. Det är här man kan tjäna pengar. (Eller snarare minska sin skatt men tjäna pengar låter bättre).

Antag att du köper 100 aktier i ett bolag till en kurs på 100 kr. Av någon anledning faller kursen till 50 kr. Skulle vi sälja idag har vi ett förlustavdrag på 5000 kr. 

Men helt motvalls så tror vi på detta bolag, så istället för att sälja av hela innehavet så flyttar vi det till en ISK istället. Vi har på så sätt generat ett förlustavdrag som kan användas i nästa års deklaration samtidigt som vi långsiktigt behåller innehavet. En sorts "blankning" utan att varken låna eller behöva köpa tillbaka.

Användningsområdet är ganska snävt och jag kan inte komma på mer scenarion än det ovan som fungerar. Möjligtvis skulle detta kunna inträffa vid börsintroduktioner där man inte kan teckna via ISK.

En möjlighet att nyttja detta skulle kunna vara vid utdelningar då kursen sjunker, men då kommer utdelningen beskattas till 30% vilket den inte gör i en ISK så där blir det ingen vinst. 

Det får nog bli en teoretisk tankeövning detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar