onsdag 28 januari 2015

Månadsutdelningsportföljen

I en av mina portföljer har jag fokus på månadsutdelande aktier. I Sverige finns detta inte alls, utan vi är mest vana vid att få utdelning en gång på våren. Intåget av preferensaktier har dock ökat antalet papper som delar ut en gång i kvartalet vilket är brukligt om vi åker västerut till USA. I USA finns även aktier som delar ut månadsvis.

Anledningen att jag vill ha en portfölj med månadsutdelare är just att det händer mer. Har sedan några år räntekonto på Sevenday där man får ränteutbetalningen varje månad. Det finns en viss tillfredställelse att se det öka varje månad. Min tanke var att skapa att portfölj med ca 100kr i utdelning varje månad för att sedan slänga in i Avanza Zero för kapitalbyggande. Detta gjorde jag hösten 2013 men i samband med husköpet decimerades alla innehav så det blev att börja om på ny kula nu under hösten.

Så hur mycket kapital behöver man? Vid en direktavkastning på 5% behöver man en initial investering 24 000 kr. 100 kr * 12 månader / 0.05 = 24 000 kr. Avräknat för 15% källskatt så landar det på ca 29 000 kr för att få ut en hundralapp i månaden.

De aktieslag jag har fokuserat på är av typen Real Estate Investment Trust (REIT). Kortfattat måste en REIT dela ut minst 90% av vinsten för att slippa vinstbeskattning. En REIT måste även ha 75% av sin inkomst via fastighetsintäkter. Att så mycket pengar delas ut leder till att direktavkastningen är ganska hög, ofta över 5%. Det gäller av att ha lite is i magen då så fort det talas om räntehöjning så blir folk rädda. Det finns även en valuta risk då innehaven är i dollar.

Månadsutdelningsportföljen består idag av följande bolag,

 • Chambers Street Properties (NYSE: CSG) Ett ganska ungt bolag som fokuserar på kontorsfastigheter där Amazon är största kund. Men även namnkunniga bolag som JP Morgan, Barclays samt Unilever finns med som kunder.
 • EPR Properties (NYSE: EPR) exponering mot underhållning såsom biosalonger, skidorter, vattenparker samt skolor.
 • LTC Properties Inc (NYSE: LTC) exponering mot vård av äldre.  
 • Realty Income Corp (NYSE: O) Har "The Monthly Dividend Company" som registrerat varumärke, delat ut varje månad sedan 1970. När de kommer till fastigheter så har de fristående byggnader. 
 • STAG Industrial Inc (NYSE: STAG) Har fabriks-, lager- samt kontors-byggnader över hela USA.

2 kommentarer:

 1. Halloj! Hur ser dina olika konton ut? Jag har en tanke om att jag skulle vilja ha en KF för REIT's, en för amerikanska aktier, en för fonder, en för svenska...osv... För att få en bra överblick skulle jag tyckte det vore toppen att ha flera olika. Vad är din åsikt?

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pengaregnet!

   Har varit bortrest så inte kunnat svara fören nu. Det blev en post på temat, http://sparaspendera.blogspot.se/2016/03/ett-eller-flera-konton.html

   Radera