onsdag 30 december 2015

Målsättning 2016

Det är snart dags att summera året som varit. Men först vill jag blicka framåt och sätta upp några mål inför nästa år.

Utdelningar 
Årets mål var att få över 10 000 kr i utdelning. Ett mål jag lyckades uppnå i november. Inför 2016 siktar jag på 12 500 kr. En ökning med 25%. Men jag tror det ska gå vägen. Dock kommer merparten av utdelningarna på våren och jag kommer att vara föräldraledig i ytterligare ett halvår, så nysparandet kommer fortsätta gå på sparlåga. Såvida jag inte ökar belåningen. Har inte riktigt räknat på om det är värt risken att belåna mer för att få utdelning.

Flytta tjänstepension 
Idag ligger pengarna hos Länsförsäkringar som tar ut flera procent i avgift. Hos Avanza är det gratis samt att fondutbufet är bättre.

Amortera mera
Efter sommaren kommer både jag och min sambo jobba. Den lille får klara sig på förskolan. Detta betyder att vi båda har full lön igen. Något vi ej haft tidigare så länge vi bott i huset. Amorteringen ska då ökas. Idag betalar vi 2500 kr på topplånet förhoppningsvis kan vi öka till 5000 kr. Antagligen kommer det hamna på ett buffertkonto och när det når 50 000 kr gör vi en extra amortering. 

Minimera mediasamlingen
Jag har mer fysisk musik och film än vad jag någonsin kommer hinna konsumera. Enligt discogs priskoll ligger är värdet på skivsamlingen omkring 100 000 kr! Det är pengar som bara står i hyllan och tar plats. Inte arbetar de heller. Nej, de är bättre att merparten får hitta nya hem och jag får sinnesro. 

Se mer film på bio
Jag gillar somsagt film. Film är helt klart bäst på bio. Det är Bara du och filmen. Ingen som kan ringa och störa eller något Facebook som bara ska kollas lite snabbt. För några år sen försökte jag se en film i månaden på bio. Det gick bra tills maj sen tappade jag bort mig. Nästa år skulle jag vara riktigt nöjd on jag lyckas se fyra filmer på bio.

tisdag 29 december 2015

Avgifter för utländska depåbevis

Noterade tidigare idag att jag låg minus i en portfölj. Inte att innehaven var minus utan att saldot. Tydligen hade det dragits avgift för utländska depåbevis. Aktierna i fråga var Unilever PLC (UL) 0.74 kr samt BHP Billiton PLC (BBL) 5.58 kr. Inga jättesummor men kanske kan vara bra för den som verkligen tar tag i alla kostnader att ha med i beräkningen. London noterade bolag är redan befriade från skatt när det gäller utdelning så något får man vara beredd att betala.

På https://www.avanza.se/pro/prislista/administrativa-avgifter.html finns mer info för den som har Avanza som bank. Sök efter Utländska depåbevis i botten av sidan.

Gratis Lego

Kanske är jag lättköpt? Jag brukar haka på erbjudanden som ger mig något, tex Ikanos få 500 kr skattefritt om man börjar månadsspara och även SPPs starta ISK och få 300 kr kampanj. Nu under hösten har Libero har kört en kampanj att man kan samla koder för att sedan byta dessa mot Duplo Lego. Sista datum är nyårsafton så egentligen är det lite för sent för dig som läser detta och blir intresserad.

Hur som helst, under hösten har vi lyckats få ihop 10 koder. Detta räckte till att få antingen en större förpackning eller två små. Vi valde de mindre iom att vi redan hade den ena av de stora. Beställde innan jul och med besked om leveranstid om tre veckor. Igår låg de på lådan. Dottern har inte riktigt greppat grejen med Lego ännu, så det är bara fadern som har behållning av det hittills.

Får se hur mycket spam jag får efter att gått med i Club Libero. I vilket fall var det trevligt att få tillgång till Lego för omkring 200kr utan någon större ansträngning. Har försökt köpa på Tradera, men priserna sticker iväg så mycket att det inte känns roligt.

onsdag 23 december 2015

Julstädning

Denna veckan har spenderats med att julstäda i portföljerna. Jag har förutom min månadsutdelande portfölj och The Project 60k, en ISK och IPS. Tanken är att ISK ska vara mestadels OMX30 bolag som ingår i superlånet och IPS fokus på mid/smalcap. Så såg det nästan ut för ett år sedan, men nu så var mina midcap innehav nästan lika stora i både IPS och ISK. Efter lite kalkylbladssudoku, så kom jag fram till att jag säljer av några av midcap innehaven i ISK och köper mer largecap för kassan. På så vis ökar jag utdelningen med någon hundralapp och även minskar bolagsrisken lite grann.

Minskade i Byggmax, Clas Ohlson och Vitrolife. Köpte små skvättar i Axfood, Industrivärden C, Investor A, Nordea, Skanska, Swedbank & TeliaSonera så att dessa tillsammans med Hennes & Mauritz ligger på samma nivå värdemässigt i portföljen.

Jag passade även på att minska ner innehavet i Knowit då detta blev lite för stort innehav både värdemässigt och sett till portföljernas totala utdelningsandel. För kassan inköptes Balder Pref. Utdelningen blir oförändrad men jag får in kapital snabbare eftersom Balder Preffen delar ut fyra gånger per år.


måndag 14 december 2015

Kaffet kostar

Jag är hemma och föräldraledig sedan i juni. Kommer vara så ett tag till. En sak som jag tänkt på är att åtgången av kaffe är större. När jag jobbar konsumeras hela dagens kaffe på jobbet, men nu när jag är hemma blir det kaffe två gånger om dagen. Gissar på kanske en halvliter per gång. För att göra det enkelt kan vi räkna med en liter per dag. 

Vi använder Zoegas hemma och enligt deras mått går det åt 6.25 g per kopp. En kopp är där definierad som 125 ml. Min liter kaffe motsvarar då 8 koppar kaffe. Gissar att om 30 år måste det bli en reform i storleken på kaffekopp? Vem dricker ur små koppar idag? 

Jag är nog ganska så generös när det hälls upp kaffe för bryggning så om vi räknar på 8 g per kopp så behövs det således 64 g per dag. Ett paket innehåller idag 450 g - avrundat räcker då ett paket i en vecka. På en månad blir det ungefär 4 extra paket om man tidigare klarade sig på ett i månaden. 

Räknar vi på att ett paket kaffe kostar ca 40 kronor blir det alltså en extra kostnad på 160 kr per månad. Det är ungefär vad din arbetsgivare betalar för dig för att du ska ha kaffe på jobbet. Inte helt försumbart. Tack för kaffet jobbet! 

Då detta är en blog någorlunda inriktad mot utdelningar så skulle det behövas ungefär 48 000 kr investerat kapital till en direktavkastning av 4% för att få in 160 kronor i månaden.



fredag 4 december 2015

Köpa på eBay - sälja på Tradera - Del 2

Det i särklass mest lästa inlägget på bloggen är Köpa på eBay - sälja på Tradera. Tänkte att jag skulle göra en uppföljning vad som hänt och hur utfallet blev.

När jag publicerade inlägget hade jag sålt en skruvmejsel. Sen kom semestern och sommaren och jag tappade fart. Men i början av oktober hade jag sålt alla skruvmejslar. Två av auktionerna startades om automatiskt via Traderas funktion men övriga två sålde första veckan auktionen låg ute.

Arbetsmängden jag behövt göra är löjligt lite. Notera att en auktion gått ut med bud. Ta ett kuvert och skriva address, lägga i skruvmejseln och sedan posta på lådan. Förutom själva handlingen att gå till brevlådan så handlar det nog om 10 minuter totalt per vara om jag lägger till tiden för att lägga upp en ny auktion. Sammanlagt blir det alltså 40 minuter.

Jag sålde varje skruvmejsel för 50 kr vilket ger intäkter för 200 kr. Kostnaden att få produkten hit från Kina var 80 kr samt en kostnad från Tradera på 20 kr. Porto bekostades av köparen. Min vinst blev alltså 100 kr. Inte så mycket att skriva hem till mamma för men hursomhelst en vinst. Räknar vi på tidsåtgången så blir timpenningen 150kr i månaden eller en månadslön på 24 000 kr i månaden. Nu sålde jag inte 4 stycken i timmen så det håller inte riktigt att räkna sådär.

Hur mycket pengar skulle jag behöva ha för att göra samma sak med utdelningar? Beräknat på 4 % så blir det 2500 kr. Man kanske borde räkna på direktavkastning per år istället för detta projekt inträffade mellan juni och oktober dvs fem månader. Men det och skatteuträkningar lämnas som en övning till läsaren.

Sammanfattningsvis, ja, det går att köpa billigt på eBay och sälja dyrare på Tradera. Du kommer inte kunna försörja dig men ge ett litet extra tillskott i kassan. Jag skulle nog fortsatt om jag hittade en produkt som sålde mer än ett exemplar i veckan. Skruvmejseln var just en sån där "död sten" som jag söker men sålde lite för dåligt för att jag skulle satsa mer på den.


torsdag 3 december 2015

Utdelningar November 2015

Det är dags för månadens favorit inlägg inlägg här på bloggen, i vilket fall för mig, Att summera månadens utdelningar. Den stora anledningen till varför bloggen finns. November gick förbi utan att man han blinka och nu är det bara december kvar på året. Kommer att vara bortrest i stort sett hela månaden. Gäller att passa på när man är föräldraledig. Som vanligt så har det inkommit utdelningar även för november.


AT&T Inc 92.14
EPR Properties 63.24
Kinder Morgan Inc 92.91
LTC Properties Inc 41.26
Procter & Gamble Co 51.97
Realty Income Corp 53.1
SAS PREF 325
STAG Industrial Inc 79.14
Svolder B 150
Total: 948.76

Vid en månadskostnad på 20 000 kr så täcker månadens utdelningar 4.74 % av våra utgifter. Skulle jag jobba med timlön baserat på 160 h per månad skulle jag alltså kunna gå hem 7.5h tidigare. Det är nästan en dag.

Totalt under 2015 har det kommit in 10 411.94 kr i utdelningar och målet ligger på 10 000kr. Målet är alltså slaget med en månad kvar! Härligt! Dags att börja fundera på vad nästa års mål ska ligga på. 
Ser man till bolagen som delar ut i november så är det i stort sett bara amerikanska bolag förutom Svolder och SAS preffen. Vilka utdelningar fick ni i november?